Pružnost a pevnost II - Beljajev, Nikolaj Michajlovič, 1890-1944; Till, Antonín (Řada theoretické literatury, 1954)
Druhý díl publikace pojednává o řešení nosníků staticky neurčitých. Vychází od výpočtu potencionální energie, zabývá se castigliannovou větou, přibližným výpočtem a rozvinutím rovnice ohybové čáry v trigonometrickou řadu. První kapitola spisu je po probrání různých problémů o staticky neurčitých nosnících ukončena řešením otázek nosníku na pružném podkladě. V dalších kapitolách knihy je probrána pevnost při složeném napětí, stabilita konstrukčních prvků a je věnována pozornost dynamickému namáhání.