Teorie plasticity desek - Sobotka, Zdeněk, 1926-1998 (Academia, 1973)
Velký technický význam desek, které tvoří skoro dvě třetiny stavebních prvků, vedl autora ke zkoumání teorie plastické únosnosti desek a fyzikálně nelineární teorie. Vedle teoretických otázek, jako je např. plasticképřetváření desek, principy a metody teorie plastické únosnosti aj., přináší kniha konkrétní řešení mezní únosnosti desek obdélníkových, čtvercových, mnohoúhelníkových, kruhových, eliptických a šikmých. Podle druhu podepřeníuvádí řešení desek vetknutých, volně podepřených, desek s vodorovnými podporami na obvodě apod.