Hydrid lithno-hlinity a příbuzná činidla v organické chemii - Rudinger, Josef, 1924-1975; Ferles, Miloslav, 1922- (ČSAV, 1956)
Monografie, popisující přípravu a vlastnosti hydridových činidel, jejich reakci na jednotlivé druhy látek, obsahuje tabelární výčet všech hydridových redukcí organických látek, uvedených v literatuře do konce r. 1953 a kritický přehled důležitějších prací z r. 1954; všímá si redukcí hydridovými činidly s hlediska praktického a poukazuje často i na výjimečné reakční průběhy, protože mohou mít velký význam pro rozvoj metodiky i pro poznání mechanismu reakcí. Autoři uplatňují některá zevšeobecnění na základě pokusů. Protože však jsou navrhované mechanismy mnohých reakcí dosud sporné, je tento úsek oddělen od části obecně popisné.
1100 výt.
Bibliogr.
Pozn.
Věcný rejstřík
Keywords: organické reakce; hydrogenace; redukční činidla; hydrid lithno-hlinitý