Organická technologie I - Ettel, Viktor, 1893-1964 (Řada chemické literatury, 1955)
Učebnice má na rozdíl od jiných spisů stejného obsahu odlišné rozdělení látky, které především přihlíží k dnešnímu významu petrochemické výroby. Jsou probrány uhlovodíky alifatické, cykloalifatické, aromatické, potom jejich halogenderiváty a nitroderiváty, dále alkoholy, ethery, merkaptany, sulfidy, hydroxyderiváty, aldehydy, ketony, keteny, hydroxyaldehydy a hydroxyketony a chinony. Jednotlivé uhlovodíky alifatické i aromatické i jejich deriváty jsou projednávány hned za sebou, nikoliv tak, aby bylo dodržováno přísné rozdělování látek na alifatické, hydroaromatické, aromatické a heterocyklické