Věda o stárnutí - Hrůza, Zdeněk (Nové obzory vědy, 1966)
Gerontologie je věda o stárnutí. Zatím, jsouc v zárodku, pouze popisuje změny, jež nastávají v lidském a zvířecím organismu v průběhu stárnutí. Jeho příčinu nebo první článek řetězu stařeckých změn však dosud nevyzkoumala. Problematikou se zabývá tato práce, určená širokému okruhu čtenářů. Objasňuje např. pojem a některé teorie příčin stárnutí, příčiny smrti u starých lidí, změny složení těla, prodlužování věku v historii, vliv civilizace na délku života a seznamuje s výzkumem v oblasti stárnutí u nás.