Filozofické základy přírodních věd - Meljuchin, S. T.; Čížek, František, 1929- (Svoboda, 1980)
Po charakteristice dialektického materialismu jako univerzální metodologie vědy následuje pojednání o filozofických základech přírodovědeckých teorií, o sociálním základu a funkci přírodovědy. Pozornost je věnována problémům filozofického zdůvodnění matematiky a matematické logiky, filozofickým základům fyziky, biologie, geologie, geografie. Kritice je podrobena buržoazní koncepce filozofických základů vědy
Keywords: dialektický materialismus; filozofie přírodních věd; vědecká metodologie; dialectical materialism; philosophy of science; scientific methodology