Lékařská chemie : Učebnice pro studující lékařství a příručka pro lékaře. Díl 4, - Hamsík, Antonín, 1878-1963 (SZdN, 1956)
První dvě části knihy jsou věnovány biochemii statické, část třetí biochemii dynamické. Po popisu prvků a sloučenin, vyskytujících s v organismech a jejich produktech, pojednává se o chemickém složení živé hmoty, buněk, tkání, orgánů a tekutin tělních. Poslední část vykládá chemické děje, odehrávající se hlouběji v organismu. V novém vydání jsou některé kapitoly zcela přepracovány a doplněny diagramy a obrázky. Text je rozlišen na část určenou ke studiu medicíny a na část určenou ke studiu podrobnějšímu.