Vyprávění o množinách - Vilenkin, Naum Jakovlevič, 1920-1991 (SPN, 1973)
Přístupně psaná knížka seznamuje i s příklady, které zcela odporují našim běžným představám. Látka je rozvržena do tří kapitol, nazvaných Množiny a operace s množinami, Ve světě zázraků nekonečna, Podivuhodné funkce a křivkyaneb procházky sbírkou matematických kuriozit. Z obtížnějších problémů vykládá i tzv. Cantorovy křivky, jejichž vlastnosti se vůbec nepodobají vlastnostem běžných křivek, např. v tom, že mohou mít nenulový obsah. Uvádí i příklady oblastí neschopných kvadratury.
3000 výt.
Keywords: množiny; teorie množin