Rukověť slovanských starožitností - Niederle, Lubor, 1865-1944 (Nakladatelství Československé akademie věd, 1953)
Dílo, vycházející v češtině po prvé, je původní předlohou dvoudílného "Manuel de l'antiquité slave"), který vyšel v letech 1923-1926 a v němž L. Niederle (1865-1944) shrnul a soustavně zpracoval tehdejší výsledky bádání, především slovanských vědců, o slovanském dávnověku. Svazek obsahuje oba díly. První jedná o dějinách starých Slovanů, t. j. o pravlasti Slovanů a jejich původní jednotě, o diferenciaci slovanských národů a počátcích Slovanů jižních, západních i východních. Druhý díl, obsáhlejší, je věnován životu starých Slovanů. Jeho kapitoly jednají o teritoriu a jeho vztahu k slovanské kultuře, o fysickém životě Slovanů, o jejich pohřbu, oděvu a šperku, domě a hospodářství, náboženství a kultu, právu a státním zřízení, zemědělství, řemeslech, obchodu, válečnictví, umění, písmu, povaze a kultuře
Keywords: Slované -- dějiny; slovanská archeologie; slovanská keramika