Praha - Volavka, Vojtěch, 1899-1985 (Jaroslav Podroužek, 1948)
Všeobecně kulturně a umělecky historická monografie o hlav. městě vychází z paralely Praha-Řím, kde Praha je metropolí severské reformace a Řím metropolí křesťan. idey. Praze chybí sice posvěcení antikou, ale zato předčí Římbohatstvím krajinného obrazu. Po partii, věnované Vltavě jako tvůrkyni půvabů Prahy, charakterisuje se Praha předdějinná, svatá (takto podle pramenů 10. stol.) - ohnisko křesťan. kultury, královská, jejíž děje počínají se na Vyšehradě, zlatá - t. j. z doby Karla IV., hrdinná za husitství, renesanční, Praha z doby vítězství Říma a posléze lidová od obrození po návrat presidenta Beneše na Hrad v době počínající demokracie lidové.Vlastní podrobná pouť městem je doplněna obraz. tabulemi umění v Praze a plány města
5000 výt.
Keywords: Praha (Česko); topografie; hlavní města