Alkaloidy - Staněk, Jaroslav, 1919-2003 (Práce ČSAV. Sekce chemická, 1957)
Obsáhlá monografie znalostí o struktuře a chemickém chování alkaloidů s velkým počtem citací literárních pramenů, umožňujících další důkladné studium otázky.