Úvod do swahilštiny - Růžička, Karel František, 1914-1972 (Academia, 1968)
Stručná učebnice podává v 16 lekcích texty, cvičení, mluvnické výklady, často užívanou frazeologii a soubory slovní zásoby, která je v tomto svazku "středně velká" - představuje 900 nejběžnějších slov, jejichž znalost postačuje pro dorozumění. Knížka rovněž obsáhla základy gramatické výstavby swahilštiny, kterou dnes hovoří kolem 30 až 40 miliónů lidí ve východní a střední Africe a jež je tak jedním z nejrozšířenějších bantuských jazyků. Překlady textů a cvičení každé lekce jsou zpravidla zahrnuty do lekce následující
Keywords: svahilština; Swahili language; učebnice; textbooks