Přehled strojnictví - Dobrovolný, Bohumil, 1906-1990; Drbout, F.; Bartoš, Josef (Knižnice Svazu zaměstnanců strojírenství, 1955)
V přehledu pokud možno úplném chtějí autoři podat strojnictví nejen pro studenty, ale i pro samouky, dělníky a techniky v praxi. Pro obsáhlost látky jsou výklady stručné a zhuštěné. Nejprve jsou probrány pro praxi důležité stati z matematiky, potom statika, dynamika, pružnost, pevnost, kmitání, thermika, kreslení a rýsování, materiály (technické), části strojů, parní kotle a stroje, parní a plynové turbíny, spalovací motory, kompresory, a jsou připojeny různé praktické rady pro dílny. Dále je pojednáno o základech hydromechaniky a elektrotechniky a je věnována pozornost vodním motorům, čerpadlům, jeřábům, výtahům, dopravníkovým zařízením a obráběcím strojům na kovy. Poslední dvě stati jednají o ústředním vytápění, o úpravě vzduchu a o větrání.