Stavba a provoz strojů. III, - Kříž, Rudolf; Svoboda, Jaroslav; Weigner, Karel (Řada strojírenské literatury, 1979)
Učebnice, zpracovaná podle nejnovějších ČSN, pojednává o mechanismech, z nichž zejména tekutinové nabývají stále větší význam v řídicí, regulační a automatizační technice. Popisuje šroubové, pákové, kloubové, klínové,kulisové, vačkové, regulační a brzdící mechanismy a seznamuje s principy a použitím hydrostatických, pneumatických, hydraulicko-pneumatických a hydrodynamických mechanismů.