Ekonomie nejen k maturitě. 1. díl, - Zlámal, Jaroslav, 1947-; Mendl, Zdeněk (Computer Media, 2007)
První díl učebnice je zaměřen na oblast makroekonomie. Objasňuje základní členění ekonomie jako vědy, správné zařazení ekonomických jevů, informací a pojmů do její příslušné části. Vysvětluje princip tržního mechanismu, definuje základní prvky trhu a zákonitosti, kterými se tržní hospodářství řídí. Pojednává o potřebě vzniku peněz a jejich opodstatnění v ekonomickém prostředí. Současně je zde vysvětlena i úloha a pozice státu a bank v ekonomice tržního hospodářství, podstata a význam zahraničního obchodu pro hospodářství dané země.