Teoretické základy transportních zařízení - Cvekl, Zdeněk, 1926-1988; Dražan, František, 1912-1986 (Řada strojírenské literatury, 1976)
V devíti kapitolách probírá únavu strojních dílů a ocelových konstrukcí, dynamické charakteristiky pohonů a základní ústrojí transportních zařízení. Dále se zabývá pojíždějícími systémy, jízdními vlastnostmi a článkovými dopravníky a transportéry bez tažného elementu, spoji a jejich výpočty. Učebnice předpokládá znalost konstrukčních principů transportních zařízení.