Dimenze myšlení : teorie rozmanitých inteligencí - Gardner, Howard, 1943- (Portál, 1999)
Inteligence zosobňuje schopnost řešit problémy nebo vytvářet produkty, jež mají v jednom či více kulturních prostředích určitou hodnotu. Jedná se tudíž o mnohem širší a univerzálnější soubor schopností, než jaký bývá tradičně zkoumán - zahrnuje veškeré oblasti lidského myšlení. Gardner využívá dané definice, biologických a antropologických objevů ke stanovení kriterií inteligence. Výzkum vrcholí prokázáním existence sedmi relativně nezávislých druhů inteligence (tj. jazyková, hudební, logicko-matematická, prostorová, tělesně-pohybová a dvě formy personální inteligence), kterými jsou lidské bytosti nadány v různé míře. Americký profesor usiluje o přehodnocení podstaty současné pedagogiky - vzdělávací soustava by se měla přizpůsobit potřebám inteligence jednotlivých žáků. Pc. N2c
Keywords: inteligence (schopnost) -- teorie; myšlení -- teorie; intelligence -- theory; thought and thinking; studie; studies