Gombrich : tajemství obrazu a jazyk umění : pozvání k dějinám a teorii umění - Mikš, František, 1966- (Barrister & Principal, 2008)
Autor ve své publikaci rozvíjí témata, kterým se Gombrich věnoval po celou dobu své vědecké dráhy - mezi ně patří např. filozofie obrazu, teorie vidění, vývoj iluzionistických zobrazovacích stylů a jejich opakované odmítání. Ve svém výkladu se neomezuje pouze na oblast dějin umění, argumentuje i poznatky z estetiky, filozofie či psychologie. Publikace se zabývá i myšlenkami a teoriemi Gombrichových vídeňských současníků (Popper, Lorenz). Nastiňuje Gombrichův intelektuální vývoj a stručně připomíná jeho životní osudy (vídeňská studia, odchod do Anglie či působení na Warburgově institutu).
Keywords: Gombrich, E. H. -- (Ernst Hans), -- 1909-2001; monografie; monographs; 20. století; historici umění -- Rakousko -- 20. století; dějiny umění -- Rakousko -- 20. století; dějiny umění; teorie umění; umělecká tvorba; interpretace uměleckého díla; art historians -- Austria -- 20th century; history of art -- Austria -- 20th century; history of art; theory of art; artistic creation; art interpretation