Volné směry : sborník S.V.U. Mánes. XXXIX, - Mrkvička, Otakar, -1926 (S.V.U. Mánes : Svoboda, 1947)
Obsahuje výbor z tvorby českých výtvarných umělců zhruba v období 2. svět. války - básně a články, hlavně ale obrazová část dokumentuje malířskou, sochařskou a architektonickou tvorbu (např. kostel pro Zlín). Několik textů je věnováno právě zesnulému malíři Václavu Špálovi. Stať Monumentalita v Sochařství (Josef Wagner); Společnost a sloh (Karel Honzík); Podstata, nikoliv jen obraz (Ladislav Žák o nové architektuře); Umění a svoboda (Emil Filla).