Cyril Bouda : monografie - Loriš, Jan, 1893-1953 (Václav Petr, 1949)
Lorišův výklad díla nadaného malíře a grafika ze školy Kyselovy a Švabinského - v malbě zprvu pod vlivem Chittusiho a Purkyně resp. i Julia Mařáka; Bouda - novoromantik, od r. 1934 již osobitý v projevu, vyzn. se "tenkou linií zakreslenou špičkou štětce"; v grafice blízký franc. J.E. Laboureurovi, hojně pracující v mědirytině, jež zvláště vyhovuje Boudovu stylu. Velká řada jeho ilustrací a kniž. výzdob. - Připojen seznam cen a vyznamenání, soupis výstav, jichž se C.B. účastnil, literatura, soupis díla malířského o 314 číslech, grafického o 1004 čís. Reprodukce grafiky i obrazů (84 čís.)
3000 výt.
Keywords: české malířství; grafici -- Česko; malíři -- Česko; Bouda, Cyril, -- 1901-1984; život a dílo