Technická estetika a kultura strojírenských výrobků - Johánek, Tomáš (SNTL, 1965)
Kniha, která je první prací toho druhu u nás, se zabývá navrhováním a konstrukčním řešením strojírenských výrobků z hlediska požadavků bezpečnosti práce, fyziologie a psychologie při uplatnění nejvyšších estetických zásad. Není určena průmyslovým výtvarníkům, nýbrž výhradně konstruktérům a projektantům, pro něž má být souhrnem základních informací mimo jiné i o stavbě lidského těla a činnosti jeho jednotlivých ústrojí, funkci barvy v pracovním prostředí, významu správného osvětlení apod.
S obr., fot. a tb. v textu
Obálka a vazba: Emanuel Kupčík
2200 výt.
Keywords: estetika; strojírenství; průmyslový design; strojírenské výrobky; ergonomie