Tradice a kultura československé výroby - Kotík, Jan, 1916-2002 (Orbis, 1954)
Autor sleduje vývoj tří základních výrobních způsobů: tradiční výroby lidové, výroby řemeslné a průmyslové, všímá si ekonomických zvláštností těchto tří výrobních skupin a zmiňuje se i o technikách jednotlivých výrobních odvětví (dřevovýroby, textilu, šperkařství, cínařství, hrnčířství, keramiky atd.). V závěru textové části ukazuje, jak se u nás projevovaly snahy o zvýšení kvality výrobků za kapitalismu a jaké možnosti k jejich uskutečnění poskytuje dnešní socialistický systém hospodářství. Hlubotiskové fotografie obrazové části přinášejí četné ukázky výrobků a výrobních technik.
Pozn.
Seznam autorů fot.
3300 výt.
Keywords: řemeslná výroba; lidové umění; lidové hračky; průmyslová výroba; manufaktury -- dějiny -- Československo; průmyslový design; studie