Václav Rabas - Salcman, Martin, 1896-1979 (Knižnice národních umělců československých, 1948)
Předci šmahem mlynáři. Na Rabase silně působila rodná krajina záp. Čech, pronikla mu svým duchem do dřeně a on ji, umocněnou pojmem české domoviny, objevil našemu malířství. Příprava, vlivy. Z počátku figuralista. Pak náměty:pole, pluh, chleba, džbán, pole. "Namalovat krajinu, aby unesla každý stav duše". Vždy tíhl k monumentalitě. "Mythus prahlíny, bojových i dělných pokolení, píseň pramenů, pažitů a hájů, klid i proměna, světlo a temno,narozeníismrt: je to spočinutí a zakotvení mé v tobě, česká krajino!", zpovídá se.