Didaktika velká - Komenský, Jan Amos, 1592-1670 (Pedagogické klasobraní, 1948)
Již podruhé Hendrichem revidovaný překlad z r. 1905. Didaktika, vytištěná latinsky 1658, vyšla dodnes již v 15 jazycích a právě nyní se cení pro "skvělé vystižení funkce výchovy, jíž každý člověk i všechno lidstvo má být přivedeno k pravému lidskému životu", pro demokratičnost škol. plánů a požadavek, aby každý mohl být vzděláván mateřským jazykem, pro praktičnost rad a doporučení názornosti vyučování a samočinnosti žactva.