Základy metalografie oceli - Košelev, Vladimír, 1899-1991 (Řada strojírenské literatury, 1953)
V knize jsou kromě theoretických základů metalografie shrnuty poznatky získané během dlouholeté autorovy praxe v Závodech V.I. Lenina v Plzni. Jsou vysvětleny nejnovější výsledky metalografického výzkumu a nové názory, na př. na podstatu popouštěcí křehkosti, na theorii krystalisace kovů a vzniku dendritů atd. Mimo to řeší autor v knize otázky vnitřní stavby kovů, jejich přeměnu během výrobního pochodu a otázku vztahu mezi tepelným zpracovaním a mechanickými vlastnostmi kovů. V druhém vydání byly zcela přepracovány, doplněny a rozšířeny kapitoly o lomech, o bainových diagramech a o popouštěcí křehkosti, a byly provedeny některé změny v terminologii. (Edič. pozn. a předml.)