Elektronová metalografie jemnozrnných fází - Ježek, Jaroslav, 1915-; Vobořil, Josef (Academia, 1972)
Práce objasňuje použití elektronové mikroskopie při zkoušení kovových materiálů ve výrobních závodech. Popisuje jednoduchá zařízení a metody elektronové mikroskopie, které umožňují sledovat probíhající změny při výrobě,zpracování a používání kovových materiálů. První část obsahuje základní poučení o této problematice a druhá pojednává o některých speciálních otázkách, jako např. o jemnozrnných fázích v uhlíkových a nízkolegovaných ocelích, ostrukturní nestabilitě austenitických chromníklových ocelí, o některých jevech ve struktuře rychlořezné oceli aj.