Nauka o materiálu. II. 2. sv. - Cíha, Karel; Černohorský, Martin, 1923-; Růžička, Dalibor, 1927- (Nakladatelství Československé akademie věd, 1959)
O fyzikálních metodách pro studium kovů a slitin a jejich fázových přeměn. Měřením fyzikálních charakteristik je zjišťována praktická použitelnost studovaných strojírenských materiálů. Vybrané metody jsou uspořádány podle fyzikálních oblastí - termiky, elektřiny, magnetismu.