Nauka o materiálu. II. 1. sv. - Píšek, František, 1886-1970; Škarek, Jiří; Vetiška, Aleš, 1920-1979 (Nakladatelství Československé akademie věd, 1959)
Druhý díl zabývající se zkoušením kovů a slitin užívaných ve strojírenství navazuje na znalosti obsažené v prvním dílu. Je podán přehled mechanických a technologických zkoušek materiálu, zkoušek opotřebení, koroze i nejnovějších způsobů, které zkoušený materiál neporušují.