Konfrontační studium ruské a české gramatiky a slovní zásoby - Konstantinova, T. I.; Hrabě, Vladimír, 1927-; Širokova, Aleksandra Grigor'jevna, 1918-2003; Zatovkaňuk, Mikuláš, 1919-2001 (Univerzita Karlova, 1976)
Sborník si všímá dosavadních výsledků konfrontačního studia slovanských jazyků se zaměřením na vyučování jazykům. Českým jazykem ve vztahu k ruštině nebo na jejím pozadí se zabývá u kondicionálních forem, u zvratných sloves, v otázce vidu, při vyjadřování kategorie obligátnosti. O ruském jazyce ve vztahu k češtině nebo na jejím pozadí pojednává při užívání pronominálního podmětu a u stylistické charakteristiky podstatných jmen s mezinárodními sufixy. V obou jazycích sleduje pluralia tantum jako lexikální gramatickou kategorii, prostorové určení, srovnávací studium lexikalizovaných slovesně jmenných spojení, charakteristiku pojmenování, studium metonymie, konfrontaci polysémických substantiv, strukturu sémantického formování a vztah jazykové interference a konfrontace. Speciální téma představuje historie ruských slovních přejímek v češtině.
Pozn.
Zkr.
S tb. v textu
Obálka a vazba: Jaroslav Příbramský
700 výt.
Keywords: mluvnice; slovní zásoba; ruština; sborníky