Konec dějin a poslední člověk - Fukuyama, Francis, 1952- (Rybka, 2002)
Futurologická vize vycházející z politologické analýzy a úvah z oblasti filozofie dějin. Teorie oponující populární Huntingtonově tezi o "střetu civilizací" (viz S. Huntington, Střet civilizací). Na rozdíl od ní považuje demokratické režimy západu za konečný ideál, který je schopen uspokojit základní lidské potřeby a touhy. Je, podle autora, jediným systémem,který uspěl v historické konfrontaci a dokázal svou životaschopnost. Vyvozuje z toho, tudíž, že další vývoj bude směřovat k jednotnému globálnímu systému. Práce uvádí argumenty na podporu této teorie.