Dějiny ekonomického myšlení 20.století - James, Émile, 1899-1992 (Academia, 1968)
První část rozsáhlého díla významného francouzského ekonomického teoretika obsahuje charakteristiku základních teorií a doktrín od r. 1900 do r. 1936, kdy byla vydána Keynesova "Obecná teorie zaměstnanosti, úroku a peněz",která znamenala úplné přehodnocení ekonomické teorie a metod ekonomického bádání. Druhá část, sahající až do dnešní doby, zkoumá Keynesovy názory a jejich vliv na soudobou ekonomickou vědu. Po rozboru Obecné teorie věnujepozornost novému rázu ekonomické vědy i mezinárodním ekonomickým vztahům, analyzuje krátkodobé ekonomické procesy a pokouší se charakterizovat základní teorie, které se zaměřují na jevy dlouhodobého charakteru v soudobéekonomice. Komunistického ekonomického myšlení si autor všímá hlavně po stránce analýzy kapitalismu a zabývá se výkladem stalinského myšlení a problémy organizace komunistického světa
Původní vydání: Paris : Presses Universitaires de France, 1955
Keywords: monografie; monographs; 20. století; dějiny ekonomických teorií -- 20. století; history of economic thought -- 20th century