Dějiny diplomacie. Díl druhý, - Chvostov, Vladimir Michajlovič, 1905-1972 (Nakladatelství politické literatury, 1965)
Objemné dílo se opírá o rozbor pramenů, dokumentů, korespondence a literatury. Jeho východiskem jsou poměry po prusko-francouzské válce a Komuně, jeho zakončením balkánské války (1912-1913). Toto období charakterizuje imperialismus a jeho nutný doprovod-války, dokončení rozdělení světa, válečné přípravy na jeho znovurozdělení a narůstání dělnického hnutí. Práce se neomezuje na výklad mezinárodních vztahů, ale přihlíží též, ač skrovnou měrou k vnitřní situaci. Druhé vydání, zkrácené o první světovou válku a Říjnovou revoluci, je prohloubeno novými poznatky a oproštěno od dogmatismu
Přeloženo z ruštiny
Keywords: příručky; handbooks, manuals, etc; 1871-1914; dějiny diplomacie -- 19.-20. století; dějiny mezinárodních vztahů -- 19.-20. století; history of diplomacy -- 19th-20th centuries; history of international relations -- 19th-20th centuries