Umění v Afghánistánu - Auboyer, Jeannine, 1912-1990 (Artia, 1968)
Afghánistán je země u nás poměrně málo známá, stejně málo známé je i její staré umění. Tím zajímavější je publikace dvou Francouzek, hlavní konzervátorky Musée Guimet a fotografky, které zasvěceným slovem a dokonalým obrazempřibližují čtenáři výtvarné umění křižovatky kulturních cest Asie. Staré afghánské umění se vyvíjelo pod vlivem všech hlavních uměleckých proudů starověku - indického, íránského, čínského a helénského , výsledkem byl nový celek,který zasluhuje pozornost všeho kulturního světa.
Keywords: výtvarné umění -- Afghánistán; sochařství -- Afghánistán; Afghánistán -- dějiny umění; monografie; fotografické publikace