Vývoj průmyslu v českých zemích a na Slovensku od manufaktury do roku 1918 - Mrázek, Otakar, 1916- (NPL, 1964)
Obsáhlá práce, určená hospodářským pracovníkům, studujícím na odborných i vysokých školách, shrnuje výsledky marxistických monografií a podává celkový pohled na vývoj průmyslu. Zahrnuje počátky kapitalismu, v nichž se rozkládal feudální řád, až nástup imperialismu. Sleduje strukturu a rozmístění průmyslu, vývoj jednotlivých odvětví, rozvoj jejich techniky a technologie, organizaci a koncentraci výroby, centralizaci kapitálu i postavení dělnické třídy.
Pozn.
Obálka a vazba: Václav Matoušek
1500 výt.
Keywords: monografie; PRŮMYSL -- Česko -- dějiny -- 17. století, 2. pol.-1918; PRŮMYSL -- Slovensko -- dějiny -- 1820-1918; české dějiny -- kapitalismus; slovenské dějiny -- kapitalismus