Manuál prognostických metod - Potůček, Martin, 1948- (Sociologické nakladatelství, 2006)
Jednotlivé metody, které autorský kolektiv vybral, musí splňovat požadavek na co nejširší pole jejich praktického užití. Metody byly rozděleny do tří skupin. Univerzálně aplikované metody mají nejširší pole uplatnění. Strukturální metody se specializují především na identifikaci struktury pole poznávacího zájmu prognostiků, zatímco procesuální metody se pokoušejí co nejvýstižněji zachytit vývojovou dynamiku možných budoucností. Autoři i přes toto rozdělení zohledňují skutečnost, že jednotlivé metody se mohou vzájemně překrývat.
Keywords: prognostika -- metodologie; sociální vědy; prognostics -- metodology; social sciences; učebnice; textbooks