Lékařská péče o duši : základy logoterapie a existenciální analýzy - Frankl, Viktor Emil, 1905-1997 (Cesta, 2006)
Kniha, kterou autor napsal již ve 30. letech 20. stol. se dočkala v průběhu let překladů do mnoha jazyků; on sám si ji cenil ze svého rozsáhlého odborného díla nejvíce. V úvodní kapitole vysvětluje rozdíl mezi psychoterapií a logoterapií jako metodou, která překonává psychologismus a na základě existenciální analýzy ozřejmuje pacientovi smysl jeho života (a tím i řešení problémů). Z tohoto úhlu pohledu pak v dalších kapitolách rozebírá kategorie hodnot; v této souvislosti probírá i smysl smrti, sebevraždu, eutanázii a otázky etické: svobodu, odpovědnost, pospolitost, utrpení (velmi zajímavá je kapitola o psychologii koncentračního tábora), lásku, sexualitu a erotiku. Zvláštní oddíl se zabývá neurózami (zejména úzkostnými) a otázkami melancholie a schizofrenie. Závěrečná kapitola pak předkládá zásady lékařské péče o duši, autor deklaruje nutnost rehumanizace medicíny: každý lékař i praktický (nejen psycholog) má pomoci pacientovi neutralizovat pocit bezesmyslnosti vlastního života a dát mu novou naději. Autor uvádí i demonstrační příklad rozhovoru s pacientem. - Doplněno obsáhlými poznámkami k textu a stručným přehledem autorova života z pera našeho předního psychologa.
Keywords: existenciální analýza; logoterapie; existential analysis; logotherapy; příručky; handbooks, manuals, etc