Focusing : tělesné prožívání jako terapeutický zdroj - Gendlin, Eugene T., 1926-2017 (Portál, 2003)
Autor, profesor chicagské univerzity a žák profesora Rogerse (zakladatele focusingu), vychází z hlediska metod a technik tohoto terapeutického směru. Svá pozorování zaměřuje na ne zcela snadno dostupné tělesné prožívání událostí, situací a osob. Uvedená metoda ukazuje, jak se přátelským nasloucháním naučit novému způsobu vnímání informací o svém těle. Je tím myšleno úplné prostředí těla, mozku a mysli, tak jak jej prožíváme. Přístup k "pociťovanému smyslu" problému je holistický. Pociťovaný smysl není duševní, ale tělesný, fyzický zážitek. Focusing je velmi účinný sám o sobě, případně ve spojení s jinými psychoterapeutickými technikami, funguje při jakékoli formě "bloku"; přináší ve stupňovitě prožívaných změnách, jsou-li správně absolvovány, uvolnění a vede především k hlubší úrovni sebeuvědomění člověka v jeho těle.
Keywords: terapeutické metody; sebepoznání; sebeuzdravování; mysl a tělo; therapeutic methods; self-consciousness; mind and body; health self-care; populárně-naučné publikace; popular works