Focusing : tělesné prožívání jako terapeutický zdroj - Gendlin, Eugene T., 1926-2017 (Spektrum (Portál), 2003)
Autor, profesor chicagské univerzity a žák profesora Rogerse (zakladatele focusingu), vychází z hlediska metod a technik tohoto terapeutického směru. Svá pozorování zaměřuje na ne zcela snadno dostupné tělesné prožívání událostí, situací a osob. Uvedená metoda ukazuje, jak se přátelským nasloucháním naučit novému způsobu vnímání informací o svém těle. Je tím myšleno úplné prostředí těla, mozku a mysli, tak jak jej prožíváme. Přístup k "pociťovanému smyslu" problému je holistický. Pociťovaný smysl není duševní, ale tělesný, fyzický zážitek. Focusing je velmi účinný sám o sobě, případně ve spojení s jinými psychoterapeutickými technikami, funguje při jakékoli formě "bloku"; přináší ve stupňovitě prožívaných změnách, jsou-li správně absolvovány, uvolnění a vede především k hlubší úrovni sebeuvědomění člověka v jeho těle.