Umění jako sebepoznání lidstva - Lukács, György, 1885-1971 (Odeon, 1976)
Dosud nejobsáhlejší český výbor z díla předního maďarského filozofa a teoretika umění přináší ukázky Lukácsovy tvorby z oboru estetiky a teorie literatury z let 1931 až 1971. Ukázky jsou rozčleněny do osmi tématických oddílů, jimžpředchází úvodní studie hodnotící autorovu osobnost a smysl jeho díla. Výbor uzavírá stručná výběrová bibliografie Lukácsových děl a literatury o Lukácsovi.
Jmenný a věcný rejstřík sest. M. Hrbek
Obálku s použitím barev. reprodukce obr. Pieta Mondriana a vazbu navrhl Vladimír Šmerda
2000 výt.
Pozn.
Keywords: teorie literatury; realismus; teorie umění; ESTETIKA; historický rromán; život a dílo; studie