Základy obecné teorie umění - Volek, Jaroslav, 1923-1989 (SPN, 1968)
Soubor monografických pojednání, umožnující základní orientaci v problematice estetiky a obecné teorie umění. Autor analyzuje pojem umění, pojednává o specifickém předmětu uměleckého odrazu skutečnosti, zabývá se vztahemtvorby a konzumu v umění, vymezením pojmu artefakt a umělecké dílo, typizací jako formou uměleckého zobecnění, realismem v umění, přístupností, sdělností a zábavností umění, pokrokem v umění a problematikou umělecké výchovy.
Přehl. lit.
Pozn.
Odkazy na lit.
Jmenný rejstřík
S obr. v textu
Keywords: teorie umění; realismus; studie