Život Renoirův - Perruchot, Henri, 1917-1967 (Život a umění, 1976)
Kniha o životě a díle francouzského malíře, grafika a sochaře, je jednou z nejzdařilejších prací autorova cyklu Umění a osud. Heuristicky fundované vyprávění přibližuje nenásilnou formou dobu i dramatické osudyslavnéhoimpresionisty a prostředkuje zasvěcený pohled na niterný svár umělce a člověka