Zdeněk Nejedlý a jeho význam v pedagogice - Nejedlý, Zdeněk, 1878-1962 (Z dějin pedagogiky, 1978)
Do první části výboru byly zařazeny texty o dějinách české školy a učitelstva od nejstarších dob až do doby nejnovější, do druhé články a projevy věnované myšlence jednotné školy. Výňatky z příležitostných článků, projevů avědeckých prací jsou opatřeny úvodní studií, jež hodnotí význam Z. Nejedlého pro naši pedagogiku