Části strojů. Díl IV, - Bolek, Alfred, 1909-1993; Janatka, Jaroslav, 1904-1967 (Nakladatelství Československé akademie věd, 1956)
Čtvrtý díl vysokoškolské učebnice podává výklad o teorii a konstrukci součástí klikového mechanismu, se zvláštním zřetelem ke strojům rychloběžným. Látka je rozvržena do těchto kapitol: Klikové ústrojí všeobecně, Kinematika klikového ústrojí, Síly v klikovém mechanismu, Písty, Pístní tyče, Křižáky, Ojnice, Klikové hřídele, Výstředníky, Vačky, Vyvažování, Setrvačníky, Kliková ložiska, Základy pístových strojů, Literatura.
Keywords: strojní části; převodové mechanismy; strojní mechanismy; machine parts; gearing; machine mechanisms; pístové stroje; klikové mechanismy; učebnice vysokých škol; textbooks (higher)