Části strojů. Díl IV, - Bolek, Alfred, 1909-1993; Janatka, Jaroslav, 1904-1967 (Česká matice technická, 1956)
Čtvrtý díl vysokoškolské učebnice podává výklad o teorii a konstrukci součástí klikového mechanismu, se zvláštním zřetelem ke strojům rychloběžným. Látka je rozvržena do těchto kapitol: Klikové ústrojí všeobecně, Kinematika klikového ústrojí, Síly v klikovém mechanismu, Písty, Pístní tyče, Křižáky, Ojnice, Klikové hřídele, Výstředníky, Vačky, Vyvažování, Setrvačníky, Kliková ložiska, Základy pístových strojů, Literatura.