Části strojů. Díl I, - Kochman, Josef, 1903-1990; Bolek, Alfred, 1909-1993; Klepš, Zdeněk; Kysela, František; Píč, Josef, -1983 (Nakladatelství Československé akademie věd, 1956)
Učebnice vznikla přepracováním a rozšírením části jednající o strojích bývalého Technického průvodce z let 1950-52. První svazek celkem čtyřdílného díla, určeného k studiu strojního inženýrství, přináší základní znalosti o konstrukčních zásadách pro navrhování částí strojů, mluví o technické normalisaci, číslech a normálních rozměrech, speciálně pak o lícování, spojování strojních součástí šrouby, čepy, kolíky a závlačkami, klíny a pery. O spojování svěrném, nalisování, o zděřích, nýtování a svařování, a uzavírá výčtem a funkcí ovládacích součástí.
Keywords: strojní části; spojovací součásti; spojování materiálů; machine parts; fasteners; joining of materials; učebnice vysokých škol; textbooks (higher)