Výchova uměním - Read, Herbert Edward, sir, 1893-1968 (Teorie a kritika, 1967)
Pedagogická studie o umění, dílo jednoho z nejvýznamnějších soudobých teoretiků umění. Autor zde vychází z předpokladu, že umění má moc obnovovat vztah člověka ke skutečnosti, a je proto přesvědčen, že umění může dobře sloužit jako model výchovného procesu. Tuto základní myšlenku propracovává na základě velmi bohaté odborné literatury (cituje i našeho K. Honzíka). Klasické dílo svého oboru, přeložené do mnoha jazyků