Východní Čechy v kresbách Adolfa Kašpara - Scheybal, Josef V., 1928-2001 (Výtvarné umění východních Čech, 1964)
Soubor kreseb z Náchodska a okolí, dosud většinou neznámých a nereprodukovaných, které tvořily podklad k malířovým ilustračním cyklům. V textové části jsou otištěny obsáhlé citáty z korespondence A. Jiráska a K.V. Raise s Kašparem, jenž ilustroval jejich díla. Zvlášť závažné dopisy jsou publikovány v plném znění, neboť jsou zajímavé i po stránce literárněhistorické