Voltaire - myslitel a bojovník. 1. sv. [z dvousvazkových vybr. spisů, - Voltaire, 1694-1778 (SNPL, 1957)
První svazek spisů významného francouzského myslitele (1694-1788), hlavního představitele osvícenského hnutí, obsahuje Voltairovy stěžejní filosofické práce: Filosofické listy, Pojednání o metafysice, Výklad knihy o základech fysiky, Báseň o pohromě lisabonské v r. 1755, Nevědomý filosof, Je třeba se rozhodnout, hesla z Filosofického slovníku a dialogy mezi A, B a C. Voltaire v nich informuje o hospodářských a politických poměrech v soudobé Anglii,vyslovuje své názory na různé filosofické, náboženské a přírodovědecké problémy a seznamuje s předními představiteli filosofie a vědy 17. a 18. století
4400 výt
Frontispice: B. France
Vysvětl
Keywords: 17. stol.; 18. stol.; Voltaire, -- 1694-1778; Filozofie; humanismus; Náboženství; osvícenství; výbory