Špalíček národních písní a říkadel - Aleš, Mikoláš, 1852-1913 (České dějiny, 1951)
"Alšův Špalíček patří nepochybně k nejsvéráznějším i nejkouzelnějším výtvorům české kultury. Právem jej smíme stavět do jedné řady s Babičkou, Kyticí, Prodanou nevěstou. Tak jako v těchto dílech, která vzešla z důvěrného spojení velkých umělců s lidem a která nám ukazují zároveň hluboké kořeny i vrcholný výkvět národního obrození, tak i ve Špalíčku se nám jasně odhaluje lidová podstata nejryzejšího češství." (M. Míčko)