Svět islandských ság - Steblin-Kamenskij, Michail Ivanovič, 1903-1981 (Vyšehrad, 1975)
Významný představitel sovětské nordistiky uvádí do světa staroislandských rodových ság. Na bohatém textovém materiálu seznamuje s dobou a podmínkami jejich vzniku, vytyčuje různé jejich typy, zkoumá, do jaké míry jsou tytoliterární útvary smyšlenkou a nakolik zachycují historickou skutečnost, a sleduje vztah autorů k vyprávěné látce. Závěrem dospívá k charakteristice smýšlení a morálky Vikingů a vtipně ji konfrontuje s názory dnešního člověka. Českýpřeklad přihlíží též k překladu anglickému, schválenému autorem, a vypouští rozsáhlé poznámky bibliografického rázu a nahrazuje je vysvětlivkami vztahujícími se k některým méně běžným pojmům a jménům
Chronologická tabulka
Přeloženo z ruštiny
S obr. a mp. v textu
Keywords: Island; LITERATURA; ságy